Duur: 3 uur
Aantal personen: 3 max.
Voor aanstormend barista-talenten heeft de BBA een Beginnerstraining ontwikkeld, deze is bedoeld voor barista's die voor het eerst werken met Buscaglione espresso. In deze training leer je de basis van het Italiaanse vakmanschap en het maximale uit de Buscaglione-melanges te halen. We leggen een goede theoretische basis en daarna oefenen en proeven we in deze cursus zoveel mogelijk. Om de perfecte Buscaglione-smaak te bereiken, moet de barista leren over een schone start met een juiste werkplek, signaleren en spelen met de juiste drukkracht, dosering en doorlooptijd. Met een goede espresso als basis, gaan we verder met het opschuimen van melk, presentatie en schoonmaken.
Het onderdeel Latte Art - het schenken van figuurtjes - komt tijdens al onze BBA-trainingen naar boven en is bedoeld voor barista's die hun cappuccino's en latte's willen perfectioneren. Het schenken van latte art is een belangrijke vaardigheid voor een barista. Het schuim van een goede cappuccino zal uit glanzend microfoam moeten bestaan, waarbij de bruine crema duidelijk aan de rand aanwezig is en een goed contrast heeft met het melkschuim. Het schuim moet goed binden met de koffie en in de smaak moeten de kenmerken van de espresso en de melk samensmelten. We gaan aan de slag met het schenken met de bekende figuurtjes zoals hartjes, appels en rosetta’s.
Duur: 1 dagdeel
Aantal personen: 6 max.
De Basis barista training is bedoeld voor barista’s die al enige tijd werken als barista of medewerkers die de maalmolen moeten kunnen afstellen omdat ze manager of verantwoordelijk voor het openen van de zaak zijn. In deze training leer je het maximale uit de Buscaglione-melanges te halen. We oefenen en proeven in deze cursus zoveel mogelijk. Om de perfecte Buscaglione-smaak te bereiken, moet de barista leren de juiste dosering, maalgraad, doorlooptijd en watervolume te hanteren. Andere vaardigheden die in deze BBA-training aan bod komen zijn het opschuimen van melk, presentatie en schoonmaken.
Dit niveau kan worden afgesloten met een theoretisch en praktijkexamen. Cursisten kunnen een BBA certificaat halen of voor SCA foundation gecertificeerd* worden.
*SCA certificering kan meer kosten met zich meebrengen
Skills die in de training aan de orde komen:
Duur: 1 dag (twee weken later gevolgd door een examen van 1 uur. Cursisten die slagen krijgen het certificaat BBA Barista Advanced)
Aantal personen: 6 max.
De BBA-training Barista Advanced is bedoeld voor gevorderde barista's die al over de nodige vlieguren en technische skills als barista beschikken en door willen groeien naar een hoog professioneel niveau. Tijdens de training gaan we verder in op de fascinerende wereld van koffie. Je leert over de geschiedenis en welke route koffie van bes tot geroosterde boon aflegt. Wat doen de verwerkingsmethodes van de koffiebes, zoals de 'droge' en de 'natte' methode, met de smaak van koffie? En welke zetmethode(s) wordt hierbij toegepast?
Elke partij bonen is weer anders en het vereist enorm veel ervaring en kunde om de koffie op de juiste manier te zetten. De nadruk in onze Barista Advanced training ligt op de praktijk. Om de perfecte smaak te bereiken, moet de barista voortdurend spelen met dosering, maalgraad, doorlooptijd en watervolume. Uiteindelijk word je klaargestoomd om onder wisselende omstandigheden het beste uit de boon te halen.
Barista-vaardigheden die in de Barista Advanced training aan bod komen:
Duur: 1 dag (twee weken later gevolgd door 1 uur examen)
Certificaat: SCA Barista Foundation
Sca Foundation is de basis training van de SCA. Alle belangrijke barista-skills om goede espresso en cappuccino te maken, komen aan bod: eigenschappen van een espressomachine en het afstellen van de maalmolen, malen, doseren en tampen, wat is over- en onderextractie, het leren proeven van koffie, smaken en body, opschuimtechniek, hygiëne, schoonmaken en onderhoud.
Duur: 1 dag (twee weken later gevolgd door 1 uur examen)
Certificaat: SCA Barista Intermediate
Sca Intermediate is bedoeld voor barista’s met meer ervaring. De training gaat dieper in op technische vaardigheden, presentatie, proeven (cupping), smaken, body en aroma’s, latte art. Aan bod komen verder barmanagement en effectief werken. In het theoretische gedeelte gaan we verder in op de eigenschappen van de koffieboon, zoals de verschillende botanische soorten, de smaakprofielen van single origins en verwerkingsmethodes.